Jaką stolnicę wybrać do kuchni?

0
185

Należy mieć świadomość, że zdecydowana większość ciast kruchych czy drożdżowych przygotowywana jest przy wykorzystaniu stolnicy. Jak wiadomo idealny spód do pizzy będzie wymagał bardzo cienkiego rozwałkowania. Oczywiście trzeba zaznaczyć, że nie byłoby to możliwe bez wysokiej jakości stolnicy czy wałka.

Stolnica, czyli podstawowe narzędzie do przygotowywania ciast

Warto zdawać sobie sprawę, że stolnice zaliczane są do najbardziej podstawowych akcesoriów kuchennych. Koniecznie należy zaznaczyć, że zmianie uległ nie tylko i wyłącznie wygląd, ale również materiały, z których wykonane zostały omawiane produkty.

Jaką stolnicę wybrać do kuchni?

Trzeba zdawać sobie sprawę, że stolnice można podzielić na dwie grupy, czyli silikonowe oraz drewniane. Koniecznie należy mieć świadomość, że tradycyjne drewniane stolnice produkuje się z drewna topolowego, bukowego, klonowego czy lipowego.

Warto również wiedzieć, że zdecydowanie najbardziej cenionym materiałem na omawianą drewnianą stolnicę będzie buk. Nie wszyscy mają świadomość, że wspomniane drewno bukowe wyróżnia się nie tylko i wyłącznie twardością. Nie posiada również mocnych olejków zapachowych. Trzeba zdawać sobie sprawę, aby już przed pierwszym użyciem dokonać impregnacji stolnicy z litego drewna. Produkt powinien bowiem służyć możliwie jak najdłużej.

Z kolei niezabezpieczone produkty będą niestety wsiąkały zbyt dużą ilość wody. Mogą w ten sposób ulec uszkodzeniu. Co dokładnie powinno się wykorzystywać do impregnacji? Zdecydowanie najlepszym możliwym rozwiązaniem będzie zastosowanie specjalnego oleju mineralnego przeznaczonego do drewna. Trzeba jednak pamiętać, aby przed zakupem zorientować się czy możliwa będzie impregnacja produktu przeznaczonego do kulinarnych zastosowań.

Koniecznie trzeba zaznaczyć, że drewniane stolnice bardzo często wyposażane są w wysokie krawędzie, które znajdują się aż z trzech stron. Ich zadaniem jest bowiem zapobiegnięcie przed wysypaniem się mąki lub innych istotnych składników na blat w trakcie zagniatania ciasta.

Warto również wiedzieć, że tradycyjne stolnice bukowe z roku na rok coraz częściej zastępuje się stolnicami z bambusa. Należy zdawać sobie sprawę, ze drewno tych tropikalnych roślin charakteryzuje się nie tylko wysoką trwałością, ale również bardzo szybkim schnięciem.

Z kolei drugą grupę dostępnych na rynku stolnic stanowią silikonowe akcesoria. Trzeba zaznaczyć, że w pewien sposób wypierają one drewniane, tradycyjne deski. Stolnica silikonowa nie będzie się ślizgała na blacie w trakcie zagniatania ciasta. Warto również wspomnieć, że bardzo istotną zaletą omawianych silikonowych rozwiązań jest fakt, że już po zakończonej pracy stolnica może być zwinięta w rulon, a następnie schowana do szuflady czy szafki. Produkt nie będzie także przysparzał jakichkolwiek problemów jeżeli chodzi o utrzymanie czystości. Stolnicę można bez żadnego problemu umyć. Ponadto producenci gwarantują, że możliwe jest wykonanie tej czynności nawet w zmywarce. Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że silikonowe maty są wyposażone przez producenta w nieprzywieralną warstwę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here