Czarnuszka jest to roślina z rodziny jaskrowatych pochodząca z Iraku i Turcji. Obecnie jest już uprawiana w wielu regionach świata.Ta niepozorna roślina posiada bowiem wiele zastosowań. Jej ziarna wiodły prym już w czasach starożytnych, stanowiąc antidotum na wiele schorzeń.
Czarnuszka posiada intensywny zapach oraz szereg wartości odżywczych działających zbawiennie na ludzki organizm. Jej inne nazwy to kmin czarny, kminek egipski i czarnucha.
Właściwości ziaren czarnuszki
Roślina ta posiada bardzo dużo właściwości leczniczych oraz odżywczych. Ważnymi substancjami w składzie ziaren są nienasycone kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne oraz składnik o nazwie tymochinon. Jest to substancja posiadająca właściwości przeciwnowotworowe. W czarnuszce możemy również znaleźć kwasy Omega-9, Omega-6 i Omega-3, kwas foliowy, witaminy z grupy B, oraz cały szereg składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, żelazo, miedź, selen, magnez, sód, potas oraz cynk. Zawiera także ważny dla odporności organizmu beta – karoten. Czarnuszka z całą pewnością należy do roślin leczniczych. Jej ziarna mogą służyć jako surowiec zielarski, z którego wytwarza się olejek wspomagający w różnego rodzaju dolegliwościach.
Czarnuszka lekiem na odporność.
Roślina stanowi naturalny napęd dla naszego systemu immunologicznego. Wpływa na wzrost liczby komórek odpornościowych. Wytwarzany z nasion czarnuszki olej jest idealnym środkiem na wzmocnienie odporności zarówno dorosłej osoby jak i dziecka. Jest on dobrym lekiem na często nawracające infekcje górnych dróg oddechowych oraz różnego rodzaju alergie. W przeciwieństwie do różnych leków antyhistaminowych, nie posiada skutków ubocznych. Wspiera w leczeniu astmy alergicznej i wielu innych schorzeń o podłożu alergicznym.
Olej z czarnuszki, a układ pokarmowy.
Tego specyfiku z całą pewnością nie powinny omijać osoby z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Pomaga on w przypadku owrzodzenia dwunastnicy, refluksu żołądkowego oraz zatrucia pokarmowego. Olej wspomaga również pracę wątroby, gdyż ma działanie żółciopędne. Czarnuszka wspomaga również w przypadku wzdęć, ma duże znaczenie w detoksykacji jelit oraz działa na obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi.
Czarnuszka, a układ nerwowy.
Roślina ta wykazuje pozytywny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy. Posiada właściwości antydepresyjne oraz wspomaga pamięć, uwagę i koncentrację. Wpływa korzystnie także na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz wspiera układ krążenia.
Kmin czarny, lekiem na skórę i włosy.
Olejek z ziaren czarnuchy działa łagodząco na wszelkie podrażnienia skórne. Stosuje się go w wyniku oparzeń słonecznych. Przyczynia się on do szybszego gojenia się ran oraz wspomaga leczenie w przypadku atopowego zapalenia skóry, liszai, trądziku czy łupieżu. Olejek ma również zbawienny wpływ na kondycje włosów. Przeciwdziała ich wypadaniu oraz wpływa na porost nowych włosów.
Inne właściwości ziaren czarnuchy.
– Roślina wykazuje działanie przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze,
– Chroni przed skutkami promieniowania,
– Eliminuje antygeny rakowe,
– Poprawia pracę nerek,
– Działa łagodząco na ból,
– Chroni przed osteoporozą,
– Działa przeciwskurczowo,
– Pozytywnie wpływa na układ rozrodczy,
– Olej z jej ziaren można wykorzystywać w aromaterapii, gdyż działa wyciszająco, wspomaga sen oraz działa łagodząco na stres,
– Działa antybakteryjnie,
– Wspomaga leczenie cukrzycy.
Przeciwwskazania do stosowania.
Czarnuszka jako roślina zielna i jak najbardziej naturalna, nie ma zbyt wielu przeciwwskazań do stosowania. Trzeba jednak pamiętać o jej działaniu przeciwskurczowym, dlatego nie powinna być stosowana u kobiet w ciąży oraz małych dzieci.